Acties op school

Welkom op de pagina Acties op school

Verkeersveilige week

redactie : 27 november 2017 13:45 : Acties op school

Vorige week werd op school gewerkt rond verkeersveiligheid. De leerlingen ervaarden de tuimelwagen (KLIKVAST ALTIJD!), de dronkenmansbril en de impactweegschaal. Of ze hoorden info over de risico’s in het verkeer, rijden (z)onder invloed, de rijopleiding.

 

Er is geen reactiemogelijkheid

Boekenweek op SGW

redactie : 22 november 2017 08:45 : Acties op school

November is de boekenmaand bij uitstek: boekenbeurs in Antwerpen, events in de boekhandels en auteurs op SGW! De eerstes kregen maandag bezoek van Guy Didelez, op dinsdag kwam Luc Descamps bij de tweedes.

Foto’s Guy Didelez

Foto’s Luc Descamps

Er is geen reactiemogelijkheid

Miniboekenbeurs

redactie : 15 november 2017 15:31 : Acties op school

Onze derdes organiseerden deze week een miniboekenbeurs. Het was de bedoeling dat de leerlingen hun favoriete boeken presenteerden/aanprezen alsof ze op de boekenbeurs zelf stonden. Een heel geslaagde, leerrijke en ook nog plezante opdracht!

Er is geen reactiemogelijkheid

Schrijf-ze-vrijdag

redactie : 23 oktober 2017 12:36 : Acties op school

Mensenrechtenactivisme is al lang geen ver-van-mijn-bedshow meer. Leerlingen die hun rechten kennen, durven ze ook op te eisen (voor zichzelf en anderen). Wie de kans krijgt om actie te voeren voor mensenrechten, krijgt de kans om zichzelf te ontwikkelen tot een actieve en kritische burger. Het thema van de Schrijf-ze-VRIJdag dit jaar was het recht op vrije meningsuiting.

Uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens: “Iedereen heeft het recht op vrijheid van meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid om zonder inmenging een mening te koesteren en om via alle mogelijke kanalen (hetzij mondeling, hetzij geschreven, hetzij in de vorm van kunst of met behulp van andere media naar keuze) en ongeacht de landsgrenzen informatie en ideeën op te zoeken, te ontvangen en door te geven”.

De Schrijf-ze-VRIJdag is het uitgelezen moment om jongeren te inspireren om actie te ondernemen voor mensenrechten. Het recht op vrije meningsuiting ligt hen immers na aan het hart! Er werden in totaal 96 brieven geschreven voor het recht op expressievrijheid in Cambodja en Azerbeidzjan.

Meer info over Amnesty International en hun acties via deze site met filmpjes:
https://www.amnesty-international.be/schrijf-ze-vrijdag-filmpjes

  

Er is geen reactiemogelijkheid

Xiu veilig terug op SGW

redactie : 18 oktober 2017 16:09 : Acties op school

Zoals je al kon lezen in Echo’s namen enkele eerstejaars samen met hun creatieve leerkrachten deel aan de wedstrijd van MNM ‘Xiu’. Dit is sms-taal voor ‘ik zie u’.
Sinds vorige week hangt het fluo-kunstwerk bij de poort aan de Wegvoeringstraat. Een fluo wereldbol staat voor een wereld waar veiligheid troef is: iedereen fluo! Zo willen we op SGW de aandacht vestigen op het belang van zichtbaarheid in het verkeer, zeker nu de dagen stilaan korter en donkerder worden.
Bovendien maken we kans op een live radio-uitzending van Planeet De Cock ter plaatse! Duimen maar!

Er is geen reactiemogelijkheid

Denk, lees, speel, spreek … je rijk!

redactie : 18 oktober 2017 15:03 : Acties op school

Onze eerstes duiken elke week het taalbad in, met de bedoeling er rijker van te worden, ‘taalrijker’ dus!
Dit nieuwe project ‘Taalverrijking’ bestaat uit 5 modules: ‘woord en expressie’, ‘creatief met poëzie’, ‘genietend lezen’, ‘spelen met Engels’ en ‘taal en cultuur’. Op het einde van het eerste schooljaar zal elke leerling de 5 modules doorzwommen hebben.
Door de gebruikte werkvormen worden leerlingen uitgedaagd om op een creatieve manier aan de slag te gaan en mee te denken en te werken tijdens de 5 lessenreeksen. Tegelijkertijd wordt ook taalremediëring aangeboden voor het vak Nederlands of Frans.
De attitude, de zelfevaluatie en het groeiproces van de leerling komen per module aan bod. Ook de ouders worden hierin nauw betrokken …

Er is geen reactiemogelijkheid

Week van de Fairtrade

redactie : 11 oktober 2017 14:04 : Acties op school

De week van 2 oktober was het ook op SGW Week van de Fairtrade.

Maandag gaven we iedereen die een chocoladereep kocht een complimentje. “Jij doet ertoe, jij bent belangrijk!”
Ook de boeren in het Zuiden doen ertoe. Het was zeer leuk om de gezichten te zien opklaren bij het geven van een complimentje. Het aantal chocoladerepen daalde snel, de positieve sfeer steeg. Dinsdag namen we foto’s van leerlingen die poseerden met een van onze Fairtrade-slogans.

“Make it happen, choose Fairtrade!”

Op vrijdag vond de jaarlijkse Smeer-Ze-Actie plaats. Terwijl het Oxfam-team ijverig smeerde, genoten de leerlingen van een lekkere boterham met Fairtrade -choco.

Er is geen reactiemogelijkheid

Dopper-actie op school

redactie : 9 oktober 2017 09:00 : Acties op school

De werkgroep Milieu Op School verkocht deze week opnieuw duurzame drinkflessen van het merk Dopper. Hiermee kunnen onze leerlingen altijd en overal kraanwater drinken. Zo besparen ze niet enkel geld, maar verkleinen ze ook de plastic afvalberg! 

De actie was ook dit jaar een succes: er werden 175 flessen verkocht!

 

Aan deze verkoopactie wordt ook een wedstrijd gekoppeld: “Pimp je Dopper!” Leerlingen kunnen hun Dopper op een originele manier versieren en hiervan een foto op de Facebookpagina ‘SGW pimp je Dopper’ posten.

De drie knapste ontwerpen krijgen hun fles terugbetaald! Deze wedstrijd loopt tot en met woensdag 25 oktober. 

Er is geen reactiemogelijkheid

Meer zichtbaarheid op straat: SGW doet mee!

redactie : 2 oktober 2017 10:24 : Acties op school

Enkele vrijwilligers uit 1LD, 1MB en 1ME kozen voor een wel heel bijzondere middagactiviteit in het technieklokaal nl. het creëren van een fluo-kunstwerk! Samen met 4 enthousiaste leerkrachten bundelen zij de krachten om samen zichtbaarheid en veiligheid in het verkeer te stimuleren.

De vzw Xiu- sms-taal voor ‘ik zie u’- spoort jongeren aan om meer reflecterend en fluorescerend materiaal te dragen in het donker. XIU stimuleert ook ouders, leerkrachten en scholen en zet politici aan om na te denken over een wettelijk kader.

MNM en XIU dagen scholieren uit om een groots fluo-kunstwerk te maken en dit te plaatsten op een opvallende plaats aan of rondom de school. Zo willen ze de aandacht vestigen op het belang van zichtbaarheid in het donker. Bovendien maken de deelnemers kans op een live-radio-uitzending van Planeet De Cock ter plaatse!

Stap voor stap volg je hier de opbouw van het kunstwerk…

Er is geen reactiemogelijkheid

De nieuwe lichting is aangekomen

redactie : 4 september 2017 12:31 : Acties op school

Welkom 189 eerstejaars. Het ontbijt staat klaar, de klassenleraren zijn er klaar voor,   de ouderraad verrast jullie met een cadeautje… Jullie SGW-leven kan starten!

speelplaats onthaal2

foto

Er is geen reactiemogelijkheid